Tekenen om mijn hoofd leeg te maken in corona tijd

We leven in een rare tijd door het corona virus. Woorden als ‘lockdown‘, ‘besmettingen‘, ‘virus‘ en ‘doden‘ hoor ik elke dag en voelen zwaar en donker. Ik heb een manier voor mezelf gevonden om mijn hoofd leeg te maken in deze corona tijd, namelijk tekenen. Daar vertel ik je hier graag meer over, net als hoe dit het begin werd van de #positievecoronaquotes.

Ik weet het nog goed. Het was de eerste persconferentie van Rutte die ik thuis op mijn eigen bank bekeek. Ik werk bij twee grote kranten en tot nu toe had ik alle belangrijke toespraken en persconferenties (en al het andere nieuws) vanaf de redacties gevolgd. Je hoort de woorden wel, maar je kunt je dan toch iets zakelijkers opstellen. Het is tenslotte op dat moment werk gerelateerd. Maar nu zat ik op mijn eigen bank met de tv aan en kwamen de woorden toch wel even binnen. Woorden als ‘lockdown‘, ‘besmettingen‘, ‘virus‘ en ‘doden‘ voelden zwaar. En terwijl Rutte aan het praten was, pakte ik een stukje papier en een pen en begon gewoon wat te tekenen.

Eerste schets

Toen de persconferentie afgelopen was, stond er op mijn papier: “Samen komen we deze moeilijke tijd te boven“. Naast alles wat hij zei, was dit wat ik had onthouden en had opgeschreven. Die zelfde avond ben ik mijn kasten ingedoken en heb ik alles waarmee ik kon tekenen tevoorschijn getoverd. Normaal heb ik daar de tijd, of nou eigelijk de rust niet voor om rustig te gaan tekenen, maar die avond was ik vastbesloten om deze woorden in kleurrijke letters op te schrijven. Om die zware, donkere woorden in mijn hoofd te verlichten met een kleurrijke, krachtige tekening.

Op de tafel lagen stapels stiften, potloden, waterverf, krijtjes en etuis met nog veel meer tekenspullen. Sommige zelfs nieuw in doos of plastic. Tijd om het eens allemaal uit te proberen. De dagen daarna zat ik vol met inspiratie. Tijdens het kijken van het nieuws, een toespraak of een nieuwe persconferentie lag voor mij de focus niet meer op het negatieve: wat mogen we allemaal niet en jeetje wat gaat het nog lang duren, maar juist op het positieve: ik wilde namelijk de krachtige woorden eruit halen.

Pennen, Disney… en een strijkplank

Ik schreef alles op. De week daarna had vrij, we hadden een paar dagen vakantie geboekt maar dit ging (uiteraard) niet door, dat gaf mij alle tijd om al die woorden die ik had opgeschreven om te zetten in kleurrijke tekeningen. Thuis blijven was die week nog nooit zo makkelijk geweest. Vanuit mijn bed rolde ik mezelf naar de bank in de woonkamer, daar zette ik een Disney film op, klapte mijn strijkplank uit (mijn zelf geïmproviseerde tafel), pakte de doos met tekenspullen en was ik klaar voor een dagje tekenen.

Die week heb ik zeker wel 12 tekeningen gemaakt. Na die week was mijn hoofd leeg: het was gelukt! Ik had mijn hoofd even leeg gemaakt tijdens deze corona tijd. Wat een rust in mijn lijf! Sindsdien maak ik elke week wel een paar nieuwe tekeningen. Heerlijk om gewoon even niks te hoeven: filmpje aan en tekenen maar!

Ze zijn om te delen!

Na een tip, besloot ik mijn tekeningen te delen op social media onder #positievecoronaquotes. Ik kan toch niet de enige zijn die een beetje kleur nodig heeft in deze tijden? Deel deze tekeningen via social media of via de post!

Verder doe ik bij elke tekening die ik post, een oproep om jullie inspiraties met ons te delen. Zo ben ik benieuwd welke woorden jullie kracht geven? Heb je iets gehoord wat je mooi vindt bijvoorbeeld in de supermarkt, op tv, van je vrienden, etc. deel het dan vooral met mij. Dat kan onder deze blogpost maar ook via onze social media kanalen. Met woorden die ik hoor en woorden die jullie horen, maak ik op mijn vrije dagen nieuwe tekeningen.

Zoek jij ook een beetje kleur in deze tijd? Volg ons dan op Instagram via #positievecoronaquotes. De eerste 12 quotes hebben we gebundeld als poster en als kaartenset.

Over Carmen

Carmén werkt als freelance grafisch designer voor verschillende bedrijven. Creativiteit staat niet alleen binnen haar onderneming maar ook binnen haar privé leven centraal.